Als Concern Controller houdt Mark Leffers zich bezig met allerlei financiële kwesties die ertoe doen. Van doelstellingen tot meerjarenprognoses. Wat zijn de uitdagingen in zijn functie de komende jaren?

In zijn werk houdt Mark zich met van alles bezig. Van maandcijfers van de organisatie tot financiële meerjarenprognoses en begrotingen voor de doelstellingen van volgend jaar. En er is een grote uitdaging waar Amstelring zich de komende jaren op zal richten: vastgoed. “We moeten oude panden gaan vervangen, een flinke klus. Onze afdeling ‘Vastgoed’ is hier erg druk mee en vanuit mijn rol probeer ik ervoor te zorgen dat de uitgaven voor vastgoed binnen onze financiële mogelijkheden blijven en dat alles in een meerjarenperspectief geplaatst wordt.” 

Passend en concreet maken

Onder andere de vastgoedopgave zorgt ervoor dat we als organisatie moeten veranderen, vertelt Mark. “Momenteel zijn we bezig met een zogenoemd ombuigingsprogramma. Daarbij is het belangrijk om te kijken hoe er anders kan worden gewerkt, of waar er dingen anders kunnen. De zorg staat onder druk vanwege de vergrijzing, de arbeidsmarkt verandert sterk. We moeten dingen dus anders gaan organiseren.” 

Dit programma wordt voor de helft decentraal opgepakt en voor de andere helft centraal. “We denken dan na over hoe we dat kunnen doen, dit concreet en passend kunnen maken. Met dit verhaal is de Raad van Bestuur ook langs geweest bij de Amstelring locaties, om te praten over wat er speelt.” 

De zorg leren kennen

Dat Mark goed is met cijfers was een van de redenen dat hij in de financiële wereld aan het werk ging, na een studie Finance. “Eerst als optiehandelaar en daarna als Data Analist. Maar dat was nooit echt een droombaan. In het begin wel, er was veel uitdaging en druk om te presteren, maar uiteindelijk zit je de hele dag achter 10 beeldschermen. Dat gaat ook vervelen.” Dus zegde hij zijn baan op en maakte hij een stap naar een functie als business controller bij een marktleider in bedrijfscatering. Functioneel voelde hij zich hier op zijn plek, maar in de organisatie miste hij nog wat. 

Pas toen hij bij Amstelring een functie voor Business Controller vond, zat hij op zijn plek. “Het was een leuk team en er lagen best wat uitdagingen. Ik moest de zorg leren kennen, daar komt veel bij kijken. Ik ondersteunde meerdere locaties en later ook de behandelgroep. Ook ben ik een benchmark gestart om onder andere de ureninzet eerlijker te verdelen over de locaties.” Al snel pakte hij ook wat concerntaken op, onder andere op het gebied van de financiële meerjarenprognose. 

Doorgegroeid naar concern controller

Mark werkt 4 jaar lang aan allerlei kwesties en vraagstukken, vooral het werken aan overkoepelende onderwerpen spreekt hem aan. “Toen mijn leidinggevende vertrok, heb ik gesolliciteerd op haar functie. Sinds begin dit jaar ben ik Concern Controller. Heel leuk dat ik dit nu permanent mag gaan doen.”

Doorgroeien kan bij Amstelring vaak in de vorm van doorleren, ziet Mark. “We zijn een platte organisatie, maar wel erg groot. Om het werk leuk en uitdagend te houden zijn er altijd genoeg mogelijkheden binnen Amstelring.” Dit kan zijn op het gebied van opleidingen, maar ook door je takenpakket aan te passen. Wil iemand meer projecten leiden of data-analyse doen, dan kan je die rol ook pakken. “Naast je huidige verantwoordelijkheden uiteraard. Maar daar is altijd wel flexibiliteit in te bieden.”

Sociale organisatie

Mark omschrijft Amstelring als een sociale organisatie. “Iedereen is behulpzaam en staat ervoor open om te helpen, te adviseren en te ondersteunen. Je krijgt daarbij veel eigen verantwoordelijkheid voor het werk en dat spreekt me aan.” Het hoofddoel van de afdeling is om Amstelring financieel gezond te houden, hoe lastig dat ook kan zijn. “Daar werken we elke dag aan, op allerlei manieren. In die zin is het werk heel veelzijdig, een dag kan echt van alles bieden. Van het bespreken van maandcijfers of een begrotingscyclus, tot het maken van een financiële business case.”

Continu meebewegen

Bezuinigen of niet, het is een vraagstuk dat altijd weer op tafel komt te liggen. “Je moet altijd weer meebewegen met wat er gebeurt, ook politiek gezien kan alles weer anders zijn over een paar jaar. Dat maakt het werk veelzijdig en uitdagend. In deze functie zal ik mij niet snel gaan vervelen.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures!

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.