Tachtig procent van onze ouderen blijft graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Met de komst van nieuwe wijkteams (waarin ook Volledig Pakket Thuis) zorgt Amstelring voor persoonsgerichte zorg en begeleiding die dit mogelijk gaat maken. Zorg die anders is dan de bekende thuiszorg en verpleeghuiszorg.
Want, bij Volledig Pakket Thuis draait het om maatwerk. Waarbij niet de ziekte of aandoening, maar de mens centraal staat. Dit betekent dat niet alleen zorg, maar juist ook welzijn een groot onderdeel is van het werk dat dit nieuwe team gaat oppakken. De cliënt staat zo veel mogelijk aan het roer. Benieuwd waarom jij in dit team zou willen werken? Coördinerend wijkverpleegkundige Irene Jansen vertelt er enthousiast over.

Technologische en duurzame toepassingen

Irene: “Ik coördineer het opzetten van het nieuwe wijkteam vanuit De Nieuwe Sint Jacob. Dit is een hypermodern gebouw, vol technologische en duurzame toepassingen. Het nieuwe team gaat aan de slag rondom het monument waar mensen wonen met dementie.”

“De 300 woningen worden verhuurd aan allerlei huurders: ouderen, maar ook (jonge) stellen en gezinnen met kinderen. Alles is dichtbij, de wijk is klein en overzichtelijk. En is er hulp nodig in het verpleeghuis, dan schiet je daar te hulp.”

Verbinding creëren tussen bewoners en omwonenden

“Vroeger pakten mensen hun spullen als ze 60 werden, momenteel staan zeventigers nog volop in het leven. Wij willen inspelen op die veranderingen. Mensen komen hier wonen omdat het inclusief gebouw is waar mensen in verschillende fases van het leven wonen. Zo hebben ze zorg dichtbij als ze dat nodig hebben, maar wel een passende rol willen behouden in de maatschappij. We kijken dan ook niet naar aandoening, maar naar de mogelijkheden.

Onze ‘community’ zorgt voor een veilige en een sociale omgeving. Op verschillende manieren proberen we verbinding te creëren tussen bewoners en omwonenden. Zo organiseert onze communitymanager bijvoorbeeld evenementen, waar zowel bewoners van het verpleeghuis als huurders van de omliggende woningen komen. Iedereen is welkom, we zijn met z’n allen.”

Het nieuwe wijkteam

“De nieuwe teams waarvoor we nu nieuwe collega's zoeken spelen in op wat een bewoner nodig heeft. Het werk draait om veel meer domeinen dan alleen om verpleegkunde. Er is tijd voor een praatje, we gaan mee naar bijvoorbeeld de dokter of de fysiotherapeut en de krant (voor)lezen met een kop koffie erbij. Waar iemand minder kan, helpen wij.

We zetten geen ontbijt neer en vertrekken weer, maar delen zo’n moment met een cliënt. Het welzijn van bewoners speelt dus echt een rol. Een visie die niet alleen voor het wijkteam geldt, maar voor heel De Nieuwe Sint Jacob. Dit is ook mede waarom je als medewerker in dit team wat meer tijd hebt op één adres, waardoor je wat rustiger kunt werken.”

“Tijd voor een kop koffie of een wandeling

met een cliënt is belangrijk!”

Hoe bouw je een nieuw team op?

“Voor dit nieuwe team zijn we op zoek naar mensen met verschillende achtergronden en competenties. Zo ontstaat er een leuke mix van kwaliteiten en levenservaringen. Maar we zoeken ook mensen die in andere sectoren werken, maar de overstap naar de zorg willen maken en bij ons als persoonlijk ondersteuner aan de slag willen. We weten inmiddels uit ervaring dat een team met zoveel diversiteit voor nieuwe inzichten zorgt in hoe we dingen kunnen doen.”

Irene: “Zelf lever ik bijvoorbeeld preventiezorg, met als doel om de gezondheidssituatie thuis zo lang mogelijk in stand te houden. Dit moet voorkomen dat mensen over een paar jaar opeens heel veel zorg nodig hebben, daar is geen capaciteit voor. De eerste geluiden zijn positief.”

Dromen voor het komend jaar

Irene: “Ik hoop dat er volgend jaar een stevig en duurzaam wijkteam staat, met mensen die hier voor langere tijd willen werken. Ik hoop als coördinator van het wijkteam tijd te kunnen besteden aan de thema’s in de wijk waar ik waarde aan hecht, zoals mondzorg. Hopelijk werkt het hele team goed met elkaar samen, hebben mensen plezier in hun werk, is de klanttevredenheid op orde en staat er een duidelijke visie.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.