Luce Rovers werkt als als GZ-psycholoog voor locatie Willem - Drees Oostpoort en de polikliniek Huntington. Ze vertelt over haar werk en over hoe ze de ruimte krijgt om haar functie vorm te geven. “Ik kreeg altijd de mogelijkheid om mezelf én mijn werk verder te ontwikkelen.”

Luce werkt al 21 jaar bij Amstelring. “Het klinkt misschien saai en alsof ik vastgeroest zit dat ik hier al 21 jaar werk, maar dat is verre van saai. Ik heb op veel verschillende locaties gewerkt en kon steeds zelf weer kiezen waar ik op dat moment graag wilde werken. Ik heb daardoor altijd de mogelijkheid gehad mezelf én m’n werk verder kunnen ontwikkelen.”

Reflecteren op mijn eigen werk

Inmiddels werkt Luce al een aantal jaar in Amsterdam - Oost,  bij verpleeghuis Willem Drees - Oostpoort en de polikliniek Huntington. Samen met een team heeft Luce de Huntington polikliniek helpen opzetten op deze locatie. En begeleidt zij als werkbegeleider ook meerdere collega-psychologen.

“Het is ontzettend inspirerend om begeleiding van mijn collega’s in opleiding te mogen verzorgen. Hierdoor word je zelf ook gedwongen om te reflecteren op je eigen werk. Daarnaast blijf je zo ook op de hoogte van de nieuwste inzichten en de huidige stand van zaken op het gebied van diagnostiek en behandeling.”

Ruimte om je eigen functie vorm te geven

“Wat ik typerend vind aan het werken bij een grote organisatie als Amstelring is dat er heel veel vrijheid en ruimte is om je eigen functie vorm te geven. Als er interesse is in bepaalde doelgroepen, gebieden of bepaalde behandelmethoden word je gestimuleerd en krijg je de ruimte om je daarin verder te ontwikkelen.” 

Multidisciplinair samenwerken met collega’s bij Amstelring leidt tot betere behandelplannen. Luce: “Samenwerken is heel erg belangrijk bij Amstelring. En dan bedoel ik niet alleen samenwerken binnen je eigen vakgroep. Maar ook samenwerken met andere disciplines. Kennisdelen en samenwerken met andere disciplines zorgt dat je samen een product ontwikkelt voor de doelgroep, waardoor we betere zorg kunnen verlenen. Het multidisciplinaire overleg leidt hierdoor tot krachtige en betere behandelplannen.”

Samenwerking met maatschappelijk werk

In de rol van GZ-psycholoog wordt ook veel met maatschappelijk werk samengewerkt. Je vult elkaar aan, er is regelmatig overleg en er zijn uiteraard heldere afspraken over de taakverdeling. Zo werkt Luce voor een cliënt samen met maatschappelijk werk waarin maatschappelijk werk de cliënt begeleidt en Luce de partner van de cliënt ondersteunt. Op deze manier werken beiden naar hetzelfde doel, zijn de taken goed verdeeld en wordt met elke betrokkene een vertrouwensrelatie opgebouwd. 

Momenten die bijblijven

Er zijn momenten die je altijd bij blijven als je werkt in de zorg. Je maakt in de ouderenzorg werkt soms pijnlijke momenten mee, omdat je met cliënten werkt die vaak op hun kwetsbaarst zijn. Toch zijn er ook prachtige momenten in dit werk die je altijd bij blijven.

“Ik heb een mooi contact opgebouwd met een cliënt die opgenomen werd in de Huntingtonkliniek. Met deze cliënt ging het helemaal niet goed. Je gunt iemand om zo lang mogelijk in eigen omgeving te blijven. In dit geval was dat onhoudbaar. En moest er iets gebeuren. Dan hoop je dat iemand (met ernstig cognitief letsel) zich toch kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Tegen alle verwachtingen in bloeide de cliënt na opname zó op en dan weet je: we hebben de juiste koers voor deze cliënt gekozen en dat geeft een enorm gevoel van dankbaarheid.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures!

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.