George Dik startte een jaar geleden als Blijmaker bij De Nieuwe Sint Jacob, na een carrière als projectleider in een andere sector. In zijn huidige werk staat de sociale benadering van dementie centraal. Wat dat inhoudt? Dat legt George graag uit.

Een jaar geleden maakte George de overstap van een baan als projectleider in marktonderzoek naar de zorg. “Ik had een echte kantoorbaan en werkte daarnaast ook in de horeca, maar ik merkte dat ik de commerciële wereld niet meer leuk vond. Tot een vriendin mij wees op een vacature bij De Nieuwe Sint Jacob (Amsterdam), waar Blijmakers (persoonlijk ondersteuners) werden gezocht. Een functie die geen zorgopleiding vereist en draait om het blij en actief houden van bewoners met dementie. “Ik reageerde direct, want dat sprak me enorm aan. Ik werd aangenomen, deed een verkorte opleiding en kon direct aan de slag.”

Wat minder traditioneel en vastgelegd

“De manier van werken bij De Nieuwe Sint Jacob is vernieuwend, wat onder andere wil zeggen dat het wat minder afgebakend en rigide is”, legt George uit. “Je hebt natuurlijk de alledaagse dingen die gewoon moeten gebeuren, maar we leggen ook zoveel mogelijk regie bij de bewoners. Slaapt iemand nog? Dan halen we diegene niet uit bed, maar gaan we naar de volgende bewoner. Wil meneer op een ander tijdstip eten? Dan kan dat. Bewoners vinden het fijn. Het geeft de bewoners een gevoel dat er meer tijd en vrijheid is.”.  

We zijn nog aan het pionieren

Werken vanuit de sociale benadering is belangrijk bij De Nieuwe Sint Jacob; niet iemands ziekte of situatie is het uitgangspunt, maar wat iemand nog kan en wil. “Daar sta ik helemaal achter. In een verzorgingstehuis bepaalt iemand anders opeens dingen voor jou, dat lijkt me vreselijk. Dus door deze mensen zoveel mogelijk de regie te geven, houden ze toch dat gevoel dat ze vrijheid hebben om te doen wat ze willen..” 

Inmiddels werkt George een jaar in De Nieuwe Sint Jacob, een jaar waarin hij veel heeft geleerd. “Ik ben toch wel meer aan het zorgen dan ik had gedacht en de sociale benadering verdient soms nog wel meer tijd.”

Vooraf had hij grootse ideeën bij wat hij als Blijmaker allemaal kon gaan doen. Een wandeling door de wijk of een bezoek aan Artis. “Maar in de praktijk is het toch anders”, vertelt George. “De manier van zorg organiseren is nog nieuw en het gebrek aan zorgpersoneel helpt niet mee.” Het is dus soms wel even zoeken wat er mogelijk is, maar de manier van werken bevalt George goed. 

Out of the box denken

 “Ik haal veel voldoening uit het zorgen voor mensen. Zoiets weet je niet voordat je in een nieuwe sector begint. Het is prachtig werk en mensen kunnen helpen geeft een goed gevoel. Vooral uit de blijk van waardering die je krijgt van de bewoners. Zij zijn blij met kleine dingen die je voor ze doet.”

Daarnaast haalt het zorgteam waar George nu in werkt veel voldoening uit hem. Met zijn jarenlange ervaring als projectmanager brengt hij heel wat extra skills mee naar zijn werk. “Ik heb altijd veel georganiseerd, dus ik help bij het maken van het rooster. Mijn ervaring hierin kan helpen het op een andere manier te structureren. Soms zijn dingen in het werk geslopen, maar niet altijd handig. Je moet soms een beetje out of the box denken. Waarom doen we iets op deze manier?” 

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures!

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.