Als ergotherapeut helpt Demi Mulder cliënten bij het zo veel mogelijk terugkrijgen van vaardigheden om dagelijkse dingen te kunnen doen, zoals aankleden. Ze had niet verwacht om met ouderen te gaan werken, maar zit nu erg op haar plek, vertelt ze.

Jarenlang was ze actief in de sportwereld. Demi tenniste veel, maar kreeg een blessure. Ze koos voor de sportopleiding CIOS, dat paste bij haar. “Ik koos het keuzevak Bewegingsagogie, dat bleek ik heel interessant te vinden.” En dus kiest ze de opleiding Ergotherapie als vervolgstudie.

In het laatste jaar van haar studie kan ze als assistent ergotherapeut terecht op locatie Leo Polak (Amsterdam Nieuw - West), hier rondt ze ook haar afstudeerstage af. Sinds juli 2022 werkt Demi als ergotherapeut in Hoofddorp, bij Bornholm en Floriande. 

Past goed

“De switch naar ouderenzorg was wel wat onverwacht. Ik vond het altijd al leuk om met oudere mensen te praten en ontdekte tijdens mijn stages pas wat er eigenlijk achter de deuren gebeurde bij verzorgingshuizen en dagbesteding.” Ook het feit dat ze zich nu bezighoudt met revalidatie en de kwaliteit van leven van de ouderen, had ze vooraf niet verwacht. “Maar het past eigenlijk heel goed bij me.” 

Je ziet iemand vorderingen maken

Komt er een nieuwe cliënt bij de afdeling Revalidatie, dan worden er tests afgenomen om onder meer iemands cognitie en handfunctie te testen. “Maar het draait ook om de persoon zelf, welke mensen heeft iemand in zijn netwerk en waar speelt hun leven zich af? Het uiteindelijke doel is om iemand weer terug naar huis te krijgen.” Het hele proces meemaken, dat vindt Demi het leukst aan de revalidatieafdeling. “Je ziet iemand vorderingen maken, ouderen die grote stappen vooruit zetten en weer thuis kunnen wonen. Dat hele traject meemaken is heel bijzonder.” 

Training en tips geven

Naast de Revalidatie werkt Demi ook op de afdelingen Somatiek en PG. Hier draait het werk meer om het zo goed mogelijk inrichten van iemands leven op de afdeling. “Kan iemand niet meer lopen, maar wil die persoon wel in huis blijven bewegen, dan ga ik bijvoorbeeld samen met een rolstoeladviseur op zoek naar de beste rolstoel. We geven dan een training en tips over het gebruik ervan. En we proberen in dat werk ook altijd te kijken hoe we de zorg zoveel mogelijk kunnen ontlasten.” Soms komt er vanuit de zorg een hulpvraag, bijvoorbeeld een verzoek om tips omdat iemand moeilijk in bed om kan draaien. “Daar adviseren we dan over.” 

Bijna altijd een oplossing

Het multidisciplinair werken bevalt Demi goed. “Ik merkte al tijdens mijn stage dat er veel contact is met collega’s van andere afdelingen. Samen ga je op zoek naar oplossingen voor kwesties die worden aangekaart.” Er is bijna altijd wel een oplossing te vinden. “En zo niet, dan kijken we hoe we een situatie zo goed mogelijk kunnen inrichten om iemand een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te laten ervaren. Dat maakt mijn werk ook leuk.”

Creatief zijn en oplossingen bedenken

Een ergotherapeut moet daardoor ook creatief zijn en oplossingen bedenken voor situaties. “Dat zijn niet altijd voor de hand liggende oplossingen.” In het team, bestaande uit 5 ergotherapeuten, is er altijd ruimte om te sparren. “Tijdens de overleggen die we hebben, zowel binnen het team als met de ergotherapeuten in de regio, bespreken we casussen, maar ook innovaties en interessante cursussen om dingen bij te leren.” 

Doorleren

Sinds haar start is Demi vooral bezig geweest om het vak te leren kennen en haar weg te vinden in alles. “Ik ben me nu langzaam aan het oriënteren op wat ik zou willen leren en ontwikkelen. Ik vind handen heel interessant, dus ik zou een handtherapie-opleiding kunnen gaan doen.” En daarnaast is het ook belangrijk om bij te blijven bij de ontwikkelingen in het vakgebied. “Ik zit hier echt op m’n plek en wil ook vooral blijven leren over nieuwe ontwikkelingen, vaardigheden, methoden en technieken. Daar is ook de mogelijkheid voor, gelukkig.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures!

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.