Na verschillende functies in haar 36 jaar bij Amstelring, heeft Lonneke Lassing als activiteitenbegeleider bij de dagbesteding van Floriande in Hoofddorp een perfecte werkplek gevonden. Het werk is veranderd in al die jaren, vertelt ze, maar op een goede manier.

Afdelingshoofd, coördinator van de dagbesteding, activiteitenbegeleider. In haar tijd bij Amstelring heeft Lonneke verschillende functies gehad en veel ervaring opgedaan. Ze zag ook hoe de zorg telkens weer moest veranderen, reorganiseren en aangepast worden aan nieuwe wetten, opvattingen en regels. Dat heeft ook goede dingen opgeleverd, vindt ze. “De voornaamste verandering is wel dat we meer naar het individu zijn gaan kijken. Wat is iemands verhaal, wat vindt iemand belangrijk in het leven? Daar spelen we nu meer op in.”

Individuele activiteitenbegeleiding

Tijdens haar werk als programmacoördinator kwam er ook wat meer tijd voor individuele activiteitenbegeleiding voor cliënten. “We hadden bijvoorbeeld een groep mensen die het altijd fijn vonden om een museum te bezoeken, en nu kwamen ze daar eigenlijk niet meer vanwege een ziekte of aandoening. Voor die mensen hebben we begeleiding gezocht, een busje geregeld en zijn we musea gaan bezoeken. Dat is ook voor de begeleiders leuk om mee te maken.” 

Waar sommige cliënten bij de activiteitenbegeleiding weinig interesse toonden, bloeiden zij soms op in musea en bleken ze veel kennis te hebben over de kunst. “Soms vroegen we iemand of ze er iets over wilde vertellen voor de hele groep. Een meneer maakte vervolgens een hele presentatie op de computer, daardoor veranderde zijn ‘rol’ in de groep. Anderen zagen hem weer voor ‘vol’ aan. Hij werd weer gezien, dat is mooi om mee te maken.” 

Cliënten betrekken bij het activiteitenprogramma

Een van de dingen die Lonneke leerde als activiteitenbegeleider is dat je op je handen moet gaan zitten. Mensen moeten zoveel mogelijk zelf doen, elkaar helpen, niets voorkauwen. “Je staat versteld van wat mensen zelf kunnen doen en organiseren als je ze de kans geeft. In de zorg zijn we soms gewend om door te jakkeren, terwijl je soms juist een versnelling terug moet. Kijk eens wat er gebeurt als je een stap terug doet en mensen de kans geeft om iets zelf te doen.” De cliënten worden dan ook volop betrokken bij het invullen van het activiteitenprogramma, ze worden gevraagd wat ze zouden willen doen.

Kleinschalige dagbesteding

Na vele jaren gewerkt te hebben op verschillende locaties in en rond Amsterdam, werkt Lonneke nu in Hoofddorp en kan ze op de fiets naar haar werk. “Floriande dagbesteding is een hele fijne werkplek, het is kleinschalig. Er komen 7 mensen per dag naar de dagbesteding, die een kleine ruimte vult in het Huis van de Buurt, waar we een samenwerking mee hebben.” 

In Floriande wonen mensen in een zorgappartement of bij kleinschalig wonen. Zij zijn in het restaurant van het Huis van de Buurt welkom om elkaar te ontmoeten en mee te doen aan activiteiten. Van bewegen op muziek, tot een breiclub of een borrelmiddag. Ook buurtbewoners zijn welkom om elkaar te ontmoeten.

Fitte jong dementerenden

“We hebben bij de dagbesteding ook een groep ‘Doorstappers’, dit zijn jong dementerenden die 3 keer per week een flinke wandeling maken samen, wel 8 tot 10 kilometer lang.” Ze gaan met elkaar naar een museum of bezoeken met het openbaar vervoer een andere plek, samen met begeleiders en vrijwilligers. “Ze zijn fit en willen graag hun uithoudingsvermogen op de proef blijven stellen. Het wandelen geeft ze een voldaan gevoel. De groep heeft veel aan elkaar, het zijn vaak mensen die net uit het arbeidsproces zijn vertrokken. Sommigen zijn net zo oud of zelfs jonger dan ik, ik ben 62 jaar.” 

Er is veel contact tussen de mensen van de dagbesteding binnen Amstelring, vertelt Lonneke. Zo is er online één keer in de 6 weken een overleg. “En de medewerkers hebben ook af en toe een leuke, informatieve dag samen. We bezoeken bijvoorbeeld een museum en lunchen na afloop. Soms doen we een activiteit die door een van hen bedacht is, ter inspiratie voor de anderen.” 

Hervormingen en aanpassingen

Toen Lonneke 60 jaar werd, ging ze van 4 naar 3 dagen werken, met dank aan haar opgebouwde flexpensioen. Ze deed op dat moment 2 functies en was zowel programmacoördinator als activiteitenbegeleider bij de dagbesteding bij Leo Polak in Amsterdam. “Door de veranderingen binnen de WMO moest vervolgens de hele afdeling hervormd worden, we moesten moeilijke gesprekken voeren en de zorg anders inrichten. De cliënten kregen een veel grotere zorgvraag. Het was allemaal te veel om in 3 dagen te doen.” 

Terug naar werken met mensen op de groep

In gesprek met haar manager en HR werd haar gevraagd waar ze blij van zou worden, waar zag ze zichzelf werken de komende jaren? “Ik kwam tot de conclusie dat ik terug wilde naar het werken met de mensen op de groep. Leuke dingen doen met mensen die je kent, ze een leuke dag geven. Dat zie ik mezelf wel tot m’n pensioen doen.” Er bleek een plek vrij te komen in Haarlemmermeer, waardoor haar reistijd ook nog eens fors werd teruggedrongen. “Ik ging op gesprek en vond de mensen heel vriendelijk, ze waren blij met de ervaring die ik meebracht. Ik zit hier helemaal op m’n plek.”

Jezelf zijn

Naast haar werk zet Lonneke, “zelf ook roze”, zich ook in voor het Roze Regenboogcafé, een samenwerking tussen Amstelring, de gemeente Haarlemmermeer, C.Punt en het COC. “Ik vind het belangrijk dat mensen gezien worden. We maken vaak mee dat mensen zonder partner afhankelijk worden van anderen en dan achterwege laten dat ze deel uitmaken van de LHBTIQ-community. Maar het is een manier van leven en een verleden dat je hebt, daar willen mensen over praten.” Zo’n 15 tot 20 vaste bezoekers komen elke tweede woensdagavond van de maand naar café De Duyker bij C om elkaar te ontmoeten. “Bij Amstelring staat jezelf kunnen zijn en diversiteit hoog in het vaandel voor bewoners, cliënten en medewerkers. Dat maakt het een fijne organisatie om te werken en te wonen.”

Lonneke weet nog niet of ze tot haar 67e blijft werken, haar vrouw is al met pensioen. “Maar ik zie mezelf dit werk nog wel een paar jaar doen. Ik kan veel initiatief nemen, een leuk idee kan altijd uitgevoerd worden. Dat geeft mensen energie, dat dingen kunnen. Dat is wel eens anders geweest. Het is een mooi uitgangspunt.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures!

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.